Welkom op het Eiland

Geplaatst op 4 september 2013 door Nienke Maat

Het Eiland van Groningen is een plek om te leren, spelen en werken voor klein en groot.

Zuiderpark 20
9724 AH Groningen
telefoon 050-7851720

Een plek waar jong en oud samen komen, zich kunnen ontwikkelen en krachten bundelen. Er is plek voor flexwerkers, yogalessen, lezingen en evenementen. Er is een verwachtkamer voor de pre-natale zorg, kleinschalige kinderopvang op de begane grond.

’s Ochtends meditatie, ’s middags yoga voor kinderen, ’s avonds lezingen in de dojo. In de keuken ’s ochtends smaak- en kooklessen voor de allerkleinsten, aan het eind van de dag kun je aanschuiven voor een gezonde maaltijd. De studio, het atelier en de spreekkamer, iedere ruimte biedt ruimte aan verschillende deelnemers en disciplines. Hoe uiteenlopender, hoe beter.

Door functies te combineren wordt het Eiland een plek waar we gezamenlijk de huur betalen, van elkaar kunnen (blijven) leren en in combinatie(s) waarde toevoegen.

Het Eiland biedt ruimte voor zeer uiteenlopende activiteiten. Heb je een idee voor een lezing of workshop of wil je zelf een activiteit aanbieden? Heb je opmerkingen of vragen? Stuur een berichtje naar post@eilandvangroningen.nl. Of kom even aanwaaien bij de open inloop op donderdagen tussen 9 en 11 uur. Hoe meer energie, hoe meer beweging. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Opknappertje

Het pand was wel toe aan wat liefdevolle aandacht. Toen we in februari 2013 de sleutel kregen stond het al een tijd grotendeels leeg. Binnen trof je oude kantoorstoffering, achterstallig onderhoud, geblokkeerde vluchtwegen, overjarige airconditioning, overal datakabels en stopcontacten en een dichtgeverfde achterdeur. We hebben zelfs een dichtgetimmerde liftschacht ontdekt met authentieke lift er nog in. Prachtig!

1

We hebben de vieze vloerbedekking verwijderd.  Er ligt nu eikenhout, wat de ruimtes een hele andere, waardige uitstraling geeft. We hebben de lelijke electriciteitsgoten van de wanden gehaald, en de vervuilde muren gesausd. Twee keer. Ooit is er flink gerookt. Sigaren.

We zijn zo vrij geweest in een ruimte (vroeger de keuken, en nu weer!) een deel van het verlaagde plafond te verwijderen, zodat nu de prachtige glas-in-loodramen weer zichtbaar zijn.

glas-in-lood

Het grote receptie-meubel van mdf, dat in de gang tegen de muur was vastgezet en de doorgang blokkeerde, is nu weg, waardoor de marmeren tegels weer doorlopen tot aan de eerdergenoemde, dichtgeverfde achterdeur, die Eefke’s vader zorgvuldig met een stanleymes weer open heeft weten te krijgen. Hij heeft er een dag over gedaan. Zorgvuldigheid kent geen tijd.

Buiten

Rondom het pand was het een en al parkeerplaats. Voorheen stond het vol met auto’s van mensen die een dag of avond de stad in wilden zonder parkeergeld te betalen. Met landschapsarchitect Tanneke hebben we een plan uitgestipeld om een deel van de parkeerplaatsen te vervangen door een tuin met gras, bloeiende boompjes en een prieeltje. We willen dat de tuin een stijlvolle eenheid gaat vormen met het pand. Inclusief de omheining.