cursus Het hele kinderbrein

Geplaatst op 11 augustus 2015 door Nienke Maat

KINDERKUNDE Moet je een kind nu laten huilen nadat je hem in bed hebt gestopt of juist niet? Kun je een kind verwennen met veel aandacht voor zijn emoties? Wat doe je met een woedend kind? We kunnen niet altijd bouwen op hoe onze ouders het deden. Nieuwe kennis heeft veel veranderd over hoe we nu kijken naar de ontwikkeling van een kind en wat het kind nodig heeft om zich gezond te ontwikkelen. Op 22 oktober start de cursus ‘Het hele kinderbrein’ weer.

Kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd leren hun emoties te herkennen en hiermee om te gaan. Dit doen ze door in hun hersenen fysieke verbindingen te maken. Hoe meer verbindingen het breinheeft gemaakt, hoe weerbaarder het kind zal zijn. Het is meer in balans en zal bij tegenslag sneller terugveren.  

Interpersoonlijke Neurobiologie bouwt voort op recent hersenonderzoek en biedt zo een effectieve en vernieuwende benadering om ouders/opvoeders te leren begrijpen hoe het kinderbrein werkt. Hoe kun je als ouder of opvoeder het brein van het kind prikkelen zodat het meer verbindingen aanlegt? Hiermee maak je je kinderen weerbaarder en leer je ze om te gaan met teleurstellingen, conflicten en verdriet.

De cursus
In zes avonden leer je hoe verbindingen in het brein werken, te herkennen welke verbindingen te versterken, wat ze met je kind (en met jou) doen en hoe je de integratie van mentale, relationele aspecten en het brein bij jouw kind kunt ontwikkelen. De cursus start in het najaar van 2015 op het Eiland. Wil je een aanbod bij jou in de buurt? Of wil je een lezing (2 uur) over dit onderwerp voor een thema-avond op jouw school? Mail de docent voor overleg.

De cursus geeft praktische handvatten hoe je je kind kunt helpen. Het leert je niet alleen hoe je je kinderen kunt begeleiden, je leert ook veel over jezelf. Want wist je dat het brein niet stopt met het maken van verbindingen wanneer we volwassen zijn?  Ook jij kunt na tegenslag sneller in balans zijn wanneer je weet hoe je jouw brein kunt stimuleren meer verbindingen te maken.

De docent
Renate Geuzinge is gz-psycholoog en psychotherapeut en werkte voorheen bij Accare Kind & Jeugd en bij GGZ Drenthe. Van 2010 tot 2013 heeft ze zich in de Verenigde Staten intensief beziggehouden met neurowetenschappen in het algemeen en de Interpersoonlijke Neurobiologie in het bijzonder. Ze studeerde bij kinderpsychiater Daniel Siegel, de oprichter van de Interpersoonlijke Neurobiologie. Als docent voor IPNB wil ze de nieuwste wetenschappelijke concepten inzichtelijk en toegankelijk maken voor een breed publiek, voor zowel professionals als ouders/verzorgers.

Locatie & kosten
De cursus wordt gegeven op het Eiland als onderdeel van Kinderkunde.  De lessen zijn gepland op de donderdagavond van 20 tot 22 uur: 22 en 29 oktober en 5, 12, 19 en 26 november (minimum aantal deelnemers 6). De kosten voor deze cursus zijn € 125,-. Voor beide ouders bieden we een gereduceerd koppeltarief van €175,-.

Geïnteresseerd?
Je kunt je hier inschrijven voor de cursus die start op 22 oktober in Groningen. 
Meer informatie over Interpersoonlijke Neurobiologie en de andere cursussen is te vinden op deze site.